Masa makowa

Masa makowa

  • 5 grudnia 2013

Nie ma lepszej masy makowej niż ta przygotowana samodzielnie w domu. Po pierwsze możemy sami komponować dodatki i aromaty wg naszego indywidualnego gustu i smaku. A po drugie nasza masa makowa będzie o niebo zdrowsza niż ta kupiona w sklepie. Przygotowanie jej wcale nie jest czasochłonne.

Domowa masa makowa przepis:

  • 100 g suszonych śliwek
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 100 g suszonych moreli
  • 50 g rodzynek
  • 50 g płatków migdałów
  • 250 g maku
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 szkl miodu
  • 100 g masła
  • 1 kieliszek likieru migdałowego Amaretto
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Przygotowanie:

Mak wsypać do garnka. Zalać wodą i gotować na średnim gazie ok 25 – 30 minut. Zdjąć z gazu i odcedzić. Mak zmielić w maszynce 2 razy.

Żurawinę i rodzynki wymieszać z likierem i odstawić do nasiąknięcia owoców. Śliwki, morele pokroić na mniejsze kawałki.

Wszystkie składniki umieścić w dużej misce, bardzo dokładnie ze sobą wymieszać.  Jeśli całość wyjdzie za suche można dodać miodu albo likieru.

Masę makową przełożyć do pojemnika z przykrywką i przechowywać w lodówce.

 

SONY DSC

1 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *