Masło orzechowe

Masło orzechowe

  • 6 grudnia 2013

Masło orzechowe mimo swojej ogromnej kaloryczności jest bardzo zdrowe. Masło orzechowe najlepiej smakuje wyjadane łyżeczką prosto ze słoika ale dobrze się sprawdza na kromce chleba, do ciast, ciasteczek, przekładania wafli i dodatek do kremów. Sugerowana porcja dzienna to ok 1 łyżka 🙂

Domowe masło orzechowe przepis:

  • 200 g orzeszków ziemnych
  • sól do smaku
  • cukier puder do smaku

Przygotowanie:

  1. Orzeszki obrać z łupinek. Wrzucić na suchą patelnię i prażyć kilka minut do momentu aż zaczną się  rumienić. Aby orzeszki się nie przypaliły należy je od czasu do czasu przemieszać.  Zdjąć z gazu i odstawić do ostygnięcia.
  2. Orzeszki wrzucić do blendera lub malaksera i zmiksować do uzyskania odpowiedniej dla nas konsystencji.
  3. Masło orzechowe przełożyć do zamykanego szczelnie słoika i przechowywać w lodówce do miesiąca.

SONY DSC

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *