Pierniki orzechowe

Pierniki orzechowe

  • 19 grudnia 2013

Pierniki orzechowe zaraz po tych pierniczkach nadziewanych wyszły wspaniałe i smakowite. Z pewnością będą je piekła częściej. Nie dość, że pięknie pachną to wybornie smakują. Pierniczki orzechowe można podać z gorącą herbatą cynamonową. I można wyczekiwać pierwszej gwiazdki i Mikołaja z prezentami…

Pierniki orzechowe przepis:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie przyprawy do pierników lub 20 gram
  • 125 gram masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki melasy lub karmelu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich mielonych
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich siekanych
  • lukier z cukru pudru

Przygotowanie:

W osobnych miskach wymieszać ze sobą składniki mokre i suche. Następnie połączyć ze sobą. Ciasto ugniatać do powstania jednolitej kuli. Ciasto zawinąć w folię i odstawić do lodówki na min 1,5 godziny.

Następnie ciasto wyciągnąć z lodówki i odczekać kwadrans. Ciasto rozwałkować na stolnicy obsypanej mąką i rozwałkować ciasto na ok 3 – 4 mm.

Poukładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec w piekarniku nienagrzanym do 175 st C dopóki brzegi nie zaczną się rumienić, 9-12 minut. Ostudzić, polukrować i obsypać orzechami siekanymi.

 

Pierniki orzechowe

1 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *