Kokosanki

Kokosanki

  • 31 stycznia 2014

Kokosanki czyli małe ciasteczka z ciasta biszkoptowego połączonego z wiórkami kokosowymi. Kokosanki idealnie pasują z czarną herbatą lub kawą. Deser jest dość słodki, warto o tym pamiętać. Kokosanki można przygotować przy okazji robienia domowego likieru jajecznego – ajerkoniaku.

Kokosanki przepis:

  • 200 g wiórek kokosowych
  • 50 g masła
  • 2 białka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej

Przygotowanie:

  1. Białka ubij ze szczyptą soli, po chwilki dodaj cukier i ubijaj na sztywną pianę. Na koniec zmiksuj z mąką.
  2. Masła rozpuść w rondelku, wymieszaj z wiórkami.
  3. Wiórki przesyp do miski z białkami i wymieszaj.
  4. Na blachę wyłóż papier do pieczenia. Rozprowadź masę przy pomocy noża tworząc kwadrat albo prostokąt. o wysokości ok 1 cm  Ciasto podziel na równe części.
  5. Piecz w nagrzanym piekarniku do 170 st C przez ok 15 – 20 minut aż się kokosanki zarumienią.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>