Pesto z suszonych pomidorów i orzechów włoskich

Pesto z suszonych pomidorów i orzechów włoskich

  • 3 stycznia 2014

Pesto z suszonych pomidorów i orzechów włoskich albo pesto sycylijskie z czerwonych pomidorów idealne do serwowania razem z grzankami, makaronem, sałatą, serem. Standarwodow zamieniema orzeszki piniowe na orzechy włoskie, ponieważ pasują mi idealnie z suszonymi pomidorami.

Pesto z suszonych pomidorów i orzechów włoskich przepis

2 porcje do makaronu

  • słoiczek suszonych pomidorów w ziołach
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 – 3 czubate łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • kilka listków bazylii lub 1/3 łyżeczki suszonej
  • oliwa e.v.
  • szczypta soli
  • 2 łyżka twardego

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieścić w blenderze lub malakserze i miksować do uzyskania odpowiedniej dla nas konsystencji dolewając po troszku oliwę.

Pesto przełożyć do słoiczki i przechowywać w lodówce do tygodnia.

SONY DSC

3 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *