Sernik tradycyjny

Sernik tradycyjny

  • 1 stycznia 2014

Szczęśliwego Nowego 2014 Roku! Pierwszy przepis w 2014 roku to tradycyjny sernik na kruchym spodzie z rodzynkami na wierzchu z polewą z gorzkiej czekolady. Taki sernik piecze się u mnie na każdej większej imprezie i spotkaniu rodzinnym oraz na prawie każde święto. Sernik znika szybko.

 

Sernik tradycyjny przepis

spód ciasto kruche

  • 1 szklanka mąki + 1/2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/4 kostki margaryny lub masła

masa serowa

  • 1 kg twarogu dwukrotnie mielonego
  • 4 duże jajka lub 5 mniejszych
  • 5 łyżek cukru
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki rodzynek

polewa

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka śmietanki lub mleka

Przygotowanie:

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową·

Ze składników na ciasto, ugniatam masę jednolitą, jak trzeba dosypuję mąkę. Zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na min 45 minut.

Dno formy wykładam papierem do pieczenia. Wrzucam kruche ciasto i palcami rozprowadzam po całej powierzchni i nakłuwam widelcem. . Piekę w nagrzanym piekarniku do 175 st C do momentu aż się zarumieni. Odstawiam do ostygnięcia. A później boki tortownicy smaruję masłem.

Do dużej miski rozbijam jajka, miksuję. Dodaję twaróg zmielony, śmietankę olej i cukier. Miksuję aż składniki się połączą. Masę serową przelewam na ostudzony kruchy spód. Piekę godzinę w temp 160 st C aż cały wierzch będzie ścięty. Ciasto studzić godzinę przy uchylonym piekarniku a następnie w szczelnie zamkniętym pudełku przechowywać w lodówce.

Przed podaniem udekorować polewą z gorzkiej czekolady.

tradycyjny-sernik

1 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *