Duszony kurczak z brzoskwiniami

Duszony kurczak z brzoskwiniami

  • 5 lutego 2014

Bardzo lubię dania z kurczakiem i owocami. Mogą to być sałatki lub mięso duszone. Szczególnie lubię fileta z kurczaka suszonego z brzoskwiniami. Oto przepis…

Duszony kurczak z brzoskwiniami przepis:

 Składniki:

  • filet z kurczaka
  • 2 połówki brzoskwiń z syropu
  • 1 cebula
  • pół łyżeczki indyjskiej przyprawy curry
  • ok pół szklanki syropu z brzoskwiń
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:

  1. Kurczaka umyć pod zimną wodą, osuszyć. Pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą curry.
  2. Cebulę pokroić w pół plasterki. Brzoskwinie pokroić w cieniutkie plasterki albo kostkę.
  3. Na patelni rozgrzać masła wrzucić cebulę i mięso, dusić aż cebula będzie miękka.
  4. Dodać syrop brzoskwiniowy i dusić ok 10 minut pod przykryciem.
  5. Dwie minuty przed końcem dodać owoce.
  6. Kurczaka podać np z ryżem.

Smacznego!


2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *