Sernik czekoladowy

Sernik czekoladowy

  • 19 lutego 2014

Sernik czekoladowy z prawdziwą czekoladą gorzką 90%. Uf, ciężko to zabrzmiało. Sernik jest aksamitny i delikatny. Warto go upiec od czasu do czasu i delektować się smakiem czekoladowym. Uwielbiam go z kawą. Tutaj podany z domową wiśniówką·

Przygotowanie:

♦ 1 kg sera śmietankowego; ♦ 200 g czekolady gorzkiej; ♦ 1 łyżeczka esencji waniliowej; ♦ 3 jajka; ♦ 200 g śmietanki kremówki; ♦ 150 g cukru; ♦ 200 g herbatników; ♦ 1 łyżka kakao ciemnego; ♦ 80 g masła;

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, należy je 2 – 3 godz wcześniej wyjąć z lodówki.
  1. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, roztopić w kąpieli wodnej, odstawić do ostygnięcia.
  2. Masło roztopić. Ciastka zgnieść wałkiem lub rozdrobnić w malakserze. Ciastka połączyć z masłem.
  3. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypać ciastka z masłem wyrównać. Odstawić.
  4. Jajka lekko ubić z cukrem. Stopniowo dodawać ser, śmietankę i na koniec czekoladę. Masę przelać do formy.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku do 160 st C przez ok godzinę. Po upieczeniu studzić w piekarniku i później przez min 8 godz w lodówce.

Smacznego!

sernik czekoladowy

sernik czekoladowy

Czekoladowy tydzień 2014

2 Comments

  1. Pingback: Czekoladowy Tydzien – podsumowanie 2014 | Bea w Kuchni

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *