Wiśniówka – domowa nalewka

Wiśniówka – domowa nalewka

  • 20 marca 2014

Przygotowanie:

cytuję z Wikipedii

♠ 1 kg dojrzałych wiśni; 1 kg cukru; 1 l spirytusu 95 procent; 1/2 l przegotowanej wody;

Wiśnie wraz z pestkami włożyć do szklanego naczynia z szeroką szyjką i zalać spirytusem. Szczelnie zamknąć i macerować 7 do 10 dni codziennie wstrząsając zawartością. Po tym czasie zlać spirytus filtrując go przez watę lub bardzo drobną gazę. Pozostałe w naczyniu wiśnie zasypać cukrem, często wstrząsając zawartością, żeby cukier rozprowadził się w miarę równomiernie. Zamknąć szczelnie naczynie, pozostawić w ciepłym pomieszczeniu aż do rozpuszczenia się cukru (2-4 tygodni). W początkowym okresie zawartość naczynia należy często mieszać, by zapobiec zbijaniu się cukru. Później wystarczy intensywnie mieszać zawartość co 2-3 dni. Powstały syrop zlać znad wiśni przez gazę i połączyć z uzyskanym wcześniej spirytusem. Wiśnie zalać połową wody, dokładnie wymieszać, aby wypłukać resztę syropu, przelać przez gazę do naczynia z likierem. Ponownie wypłukać wiśnie pozostałą wodą. Jeśli wszystko poszło jak należy wiśnie nie będą się nadawały do dalszego użycia. Będą wyglądały jak pestka obciągnięta pomarszczoną skórką, bez jakiegokolwiek miąższu.

Połączone płyny dokładnie wymieszać i pozostawić na 2 tygodnie mieszając co kilka dni. Potem pozostawić likier jeszcze na 2 tygodnie, przez ten czas nie należy ruszać naczyniem, żeby likier się wyklarował. Z użyciem rurki zlać klarowny likier z wierzchu naczynia do butelek.

wisniowka-domowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *