A oto mój sprawodzony przepis na pyszną cytrynówkę. Jeśli macie ochotę przygotować fajną nalewkę ta jest najlepsza. Jeśli Wam się nudzi i to proponuję przygotować właśnie tą nalewkę. Cytrynówka jest bardzo prosta. Można ją pić już po kilku dniach ale polecam poczekać dłużej. Nie wymaga nieznanych składników. Jest stosunkowo tania. I na pewno będzie dobrze „wchodzić”.
Składniki:
- 3 duże cytryny
- 35 dag cukru
- 0,5 l spirytusu
- 0,6 l wody
Przygotowanie:
Cytryny należy bardzo dokładnie umyć i osuszyć.
Następnie obieramy ze skórki. Miąższ wkładamy do słoja i zalewamy spirytusem.
Skórkę gotujemy z wodą i cukrem. Gdy ostygniemy dolewamy do słoja ze spirytusem. 1 dzień słoik ma być tylko przykryty. Spirytus musi popracować. Następnie zakręcamy i czekamy 1 dzień.
Po tym czasie nalewkę trzeba „wyklarować” przez sito lub gazę do szklanej butelki.
Całość należy pozostawić od 7 dni do kilku tygodni. W zależności jak bardzo cierpliwi jesteśmy.
Nalewka cytrynowa gotowa do spożycia 🙂
Wlasnie o to mi chodzilo:P od 3 dni szukam czegos podobnego do przepisu babci i znalazlam:)
hehe wlasnie zrobilem to na urodziny za miesiac jak zloto 4,5litra jakies 50 procent 🙂 .
Dzieki za przepis pozdrawiam
Co to znaczy miąższ? Ja obrałem ze skórek i mniej więcej każdą cytrynę pokroiłem na 8 kawałków, wrzuciłem do słoja i zalałem spirytusem. Może być? Oczywiście dalsze kroki jak u Ciebie…
czy zrobie 0,5 czy całe „wiadro” , dzisiaj jest a jutro go nie ma ! 100% rekomendacji 😉
p.s. tylko nie ten słoik po majonezie z winiar bo to jest profanacja!!!!!!
Rozumiem, że podany przepis jest na ok. 1l cytrynówki? Jakbym chciał zrobić ok. 4l to wszystko razy 4?
Tak 🙂
Z tego przepisu to raczej wyjdzie prawie 1,5 litra cytrynówki nie litr 😛 0,5+0,6+(0,35×0,6=0,21 to cukier rozpuszczony w wodzie ;p) = 1,31+sok z cytryn 😀
dzisiaj wszystko zrobiłem, teraz pozostaje czekać. Już się nie mogę doczekać 😉
a mam pytanie kiedy wlewa sie ta niby wode bo nic nie jest o tym napisane razem ze spyrytusem do cytryn czy jak ?
„…Skórkę gotujemy z wodą i cukrem. ” ewentualnie można dolać przegotowaną lub np z butelki aby uzupełnić wodę, która wyparowała podczas gotowania.
A nie za dużo tego cukru?
a skórki też wlewamy do słoja? Czy po ugotowaniu tylko sam wywar wlewamy do słoika?
Skórki można przelać do słoja ale muszą być bez białej części, żeby nie było gorzkiego smaku
Co to znaczy wyklarować? Przelać tylko przez gazę czy cisnąć te cytryny też? proszę o odp. bo dziś jestem na tym etapie i nie wiem co dalej/?? dzięks
Wystarczy przelać przez gazę albo sito ale nikt Ci nie zabroni cisnąć te cytryny. 🙂
CZy to jest słodkie jak likier czy raczej jak podobne do smakowej wódki? NIe jest za słodka?
Witaj, smakuje bardziej jak smakowa wódka.
Pozdrawiam!
witam, moja cytrynówka ma już tydzień a na dole osad czy coś zrobiłam nie tak?
To normalne, musisz wymieszać przed podaniem – tak jak sok owocowy
dzięki… ale sorry że tak męcze chce to zrobić jutro… chodzi mi o to czy nie jest bardzo słodkie??czy smaki się równoważą??? bo jak przeglądałam inne przepisy to zauważyłam że jest w nich mniej cukru ale ten przepis i tak przypadł mi najbardziej do gustu.dzęki za umieszczenie dam znać jak przetestuje Pozdrawiam
Aga dla mnie cytrynówka nie było za słodka. To wszystko zależy wg gustu. Może zobacz z mniejszej ilości? Powodzenia! 🙂
tylko ze wtedy nie bedzie ona czysta tylko mętna
Witam , piłem taką cytrynówkę na weselu pyszna ;):) , tylko że ty dajesz przepis na 1 litr cytrynówki , czyli w przybliżeniu twoje dwie 0,5 l będą miały około 45% , ja zaś na weselu piłem słabszą wydaje mi sie ze miala ok 30 % , czy można było by z twojego przepisu zrobić 3 buteleczki 0,5 ? i czy wiadomo przy wiekszej ilości wody , w jakich proporcjach dodać cukru by smak był zachowany 😉 pozdrawiam 😉 i czekam na jakieś info 😉
Witaj Marku,
Wyżej w komentarzach Chris obliczył ile średnio powinno wyjść nalewki 🙂
Jak znajdę trochę więcej czasu to spróbuję zrobić żeby było mniej %
Pozdrawiam!
Witam,
Ile czasu należy gotować skórki w wodzie z cukrem? I czy wrzucamy je do zimnej, czy do wrzątku? Pozdrawiam.
A ja nieco ułatwiłam sobie zadanie. Wyszorowane 1kg cytryn, zalałam wrzątkiem na 5 minut (nie gotować), obrałam cienko z żółtej skórki, którą wrzuciłam do garnka, białą do kosza, żeby goryczy nie było, a obrane cytryny na ćwiartki i również do garnka. Zalałam 1l spirytusu na noc. 1l wody z 300gr cukru zagotowałam i ostudziłam, dolałam do spirytusu z cytrynami. Wycisnęłam, przecedziłam przez gazę. I gotowe. Różni się od ww przepisu przede wszystkim wyglądem, moja cytrynówka nie jest klarowna i nie jest nalewką, ale wódką cytrynową o pięknym, intensywnym, żółtym kolorze. I również dobrze „wchodzi”.
witam i zdradze pewien sekret a mianowice takie wynalazki robi sie w ten sposob ze z kilo dobrych cytryn albo i nawet wiecej musimy idealnie umyc a nawet wyszczotkowac i pozniej jak najcieniej obrac najlepiej te zolta czesc bez tej bialej czyli zabawa na maxa i to z tej czesci cytryny czy lemonki itp robimy nalewke i jak ja zwal cytrynowka cz lemonowka:) to trunek ma super inensywny kolor, zabarwienie cytryny mamy tak mocne ze widzialnosc nieprzekracza 2-3mm a to co tu autor napisal to trudno mozna to pic jako lemoniade ze spiritkowem i nic nie ma to wspolnego z trunkiem ktory musi postac bo zaraz po przegryzieniu mozna to chlac i wielkie sorry ale czasmi tak jest ze musze cos napisac jak cos jest tak fatalnego prponowane jak ten trunek Aniu bylas blisko w jednej odpowiedzi ale baka puscilas tych skorek sie nie gotuje a zalewa 96 spiritnikowem zimnym haha cala operacja na zimno przepisu nie podam gdyz jest on wlasnoscia kogos ale pilem cudo i podziwialem kolor 🙂 kolor cytryny a wlasciwie farba i wdodatku podkreslona hmmmm bajka
Tak tak „piłem dużo lepszą”, ale przepisu nie podam, bo jest on „tajemnicą”. Czyli słynne „wiem, ale nie powiem” 😉 A ta twoja nalewka to została jakoś opatentowana w Urzędzie, czy co 😉
Najlepsza cytrynówka jest oczywiście na Podhalu 🙂 Tylko trzeba uważać z „delektowaniem” 🙂