Naleśniki – ciasto podstawowe

Naleśniki – ciasto podstawowe

  • 28 czerwca 2010

Podając naleśniki można je posypać cukrem, cukrem pudrem lub polać sosem choć najczęściej podaje się je z nadzieniem, np. powidłami, pokrojonymi owocami, dżemem, twarogiem lub czasami z parówką i serem żółtym. Naleśniki można również podawać z farszem mięsnym, warzywnym lub grzybowym oraz z wieloma innymi dodatkami, wtedy jednak po zwinięciu i obsmażeniu nazywa się je krokietami.  Źródło

Rodzaje naleśników:

  • palatschinke – cienkie naleśniki austriackie i bawarskie
  • crêpe – cienkie naleśniki francuskie
  • pancake – naleśniki amerykańskie
  • palacsinta – naleśniki węgierskie
  • palačinka naleśniki czeskie
  • crempog – naleśniki walijskie

………………

Składniki przepis autorski:

  • 1/2 l mleka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru (ew. bez cukru)
  • kilka kropel aromatu śmietankowego
  • 2 łyżki oleju
  • mąka „na oko”


Przygotowanie:

Należy  wymieszać wszystkie składniki, odstawić na kilka minut. Ponownie wymieszać. I można już smażyć.

…………………………………….

Naleśniki Pierre Herme

  • 2 jajka
  • 10g masła (roztopionego)
  • 100g mąki
  • ½ łyżeczki miałkiej soli
  • 250 ml pełnotłustego mleka
  • 30 ml (2 łyżki) wody

nalesniki pierre herme


1 Comments

  1. Pingback: Naleśniki meksykańskie » dania ciepłe » Na Stole

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *