Pasteryzowanie

  • 29 czerwca 2010

Wakacje to czas kiedy przygotowuje się przetwory w domu. Zbieranie owoców, przygotowywanie ich do dżemów, kompotów, soków, kiedyś nawet marmolad. I na koniec przetwarzanie : ) Najwięcej zabawy wg mnie jest z dżemami, szczególnie truskawowymi i z porzeczek. Mama kupuje zawsze powyżej 15 kg truskawek. 3 godz odszypułkowania ale jest zabawnie i całe dłonie różowe i ten zapach…

Odkąd pamiętam w domu pasteryzowało się w garnku z wodą.

Jednakże prościej wykonać te zabiegi nową metodą pasteryzacji w piekarniku.

Jak to zrobić?

Na przykładzie dżemów. Przygotowujemy dżemy wg przepisu. Następnie wyparzone słoiki napełniamy dżemem do 90% obj.  Zakręcamy. Słoiki stawiamy na blaszce (można napełnić wodą na 2 cm)  i prosto do zimnego piekarnika.  Nastawiamy temp. ok 120 st C. i ogrzewanie z góry i dołu. Gdy piekarnik osiągnie temp pasteryzujemy wg przepisu.  Niektóre źródła podają: 15 – 30 minut.  Na koniec trzeba odczekać aby wszystkie słoiki wystygły.

I gotowe!


2 Comments

  1. Pingback: Sałatka z ogórków na zimę » Przetwory » Na Stole

  2. Pingback: Ostre ogórki meksykańskie lub krokodylki na zimę » DODATKI DO DAŃ » Na Stole

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>