Łazanki z kapustą chyba każdy zna i lubi. Bardzo proste chociaż niekoniecznie szybkie. Kilka składników i obiad gotowy. Jeśli zrobimy więcej to wystarczy na smaczną kolację. W sam raz na upalne dni. Danie również polecane wegetarianom.
Składniki na 3 porcje:
- 1/2 główki białej kapusty
- 1 duża cebula
- 1/2 paczki makaronu łazanki
- sól
- pieprz
- maga
- olej
Przygotowanie:
Makaron wstawiam do gotującej się osolonej wody z łyżką oleju. Kapustę siekam. Gotuję do miękkości. Następnie kroję w dużą kostkę cebulę i smażę na złoty kolor. W dużym garnku mieszam cebulę i kapustę doprawiam do smaku. I smażę kilka minut. Na koniec dodaję makaron i mieszam.
Smacznego!
ja to raczej z tych unikających węglowodanów jestem, ale raz na 2-3 tygodnie fajnie się tak posycić potrawą z makaronu. Dziś np. ‚chodzi’ za mną zapiekanka z makaronem, rybą, brokułami i sosem brokułowym 😉
Łazanki też nie goszczą u mnie częściej jak raz na miesiąc.
A ja dziś robię zapiekankę warzywną z ryżem 🙂 Smacznego!