Ogórek kiszony

Ogórek kiszony

  • 19 lipca 2010

W wakacje robienie przetworów z ogórków to prawie tradycja. Co rok trzeba przygotować kilkadziesiąt słoików. Ogórki kiszone, korniszone i sałatki. Kiszenie jest procesem utrwalania żywności przez fermentację mlekową. Takie ogóreczki kiszone zawierają bardzo dużo witaminy C, kwas mlekowy i sole mineralne. Działają korzystnie na trawienie. Jako dodatek do dania głównego, składnik zupy ogórkowej, sałatek.

Przygotowywanie ogórków kiszonych jest bardzo proste. Wymaga tylko trochę cierpliwości. Lubię w kuchni zapach kopru i czosnku.

Aby przygotować ogórki kiszone potrzebujemy:

  • liście porzeczki czarnej
  • liście wiśni
  • liście chrzanu
  • liście orzecha włoskiego
  • koper
  • czosnek
  • sól kamienną
  • ogórki gruntowe

Przygotowanie:

Na początek najlepiej przygotować sobie wszystkie liście i umyć je dokładnie. Następnie myjemy dokładnie ogórki. Przynajmniej 2 razy.

Na 1 słoik: na dno układamy po 1 liściu porzeczki czarnej, wiśni, orzecha włoskiego i kawałek liścia chrzanu, koper, ząbek czosnku pokrojony, układamy ogórki. Dalej przykrywamy kawałkiem liścia chrzanu i kopru. Zalewamy słoną wodą. Zamykamy.

ogórki kiszone


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>