Sałata ma szerokie zastosowanie. Głównie przyrządza się z niej wyśmienite sałatki. Mogą to być sałatki zarówno z owocami, innymi warzywami czy mięsem. Najpopularniejsze są sałatki z kurczakiem. Oczywiście sałata może być głównym elementem dekoracyjnym potrawy.
- Sałata masłowa
- Sałata lodowa – najczęściej używana do dekoracji. Często stosowana do sałatki greckiej. Nadaje się do duszenia i faszerowania drobiem.
- Sałata rzymska – najczęściej używa się jej do sałatki Cesara. Pasuje też do ciężkich majonezowych sosów i serów pleśniowych.
- Cykoria endywia – smak gorzki i pikantny. Dobrze smakuje z serami ostrymi i z dodatkiem orzechów.
- Lollo rosso – duże czerwone liście o cierpkim smaku. Zaleca się mieszanie z sałatami delikatniejszymi w smaku. Można podawać z sosem winegret, mięsem, grzybami i ostrymi serami.
- Rukola – smak orzechowo – pikantny lekko słodkawy. Pasuje do suszonej szynki, drobiu, owoców morza, pomidorów i ostrych serów. Poprawia smak awokado, mozzarelli.
- Roszponka – smak orzechowy. Nie zaleca się moczenia.
- Radiccho – czerwona cykoria. Często stosowana jako element dekoracyjny. Przed użyciem powinno się ją wymoczyć w celu złagodzenia smaku. Można podawać z szynką parmeńską, świeżymi figami, owocami morza, słodkimi sosami.
Rodzaje sałaty i podobne