Sałatka jedna z moich ulubionych. Dość prosta w przygotowaniu. W wersji dla wegetarian polecam użycie tofu marynowanego.
Składniki:
- 1 puszka kukurydzy
- 1 kapusta pekińska
- 1 czerwona cebula
- mały słoik ogórków konserwowych
- 3 filety z kurczaka
- ketchup
- majonez
- sos francuski
- przyprawa gyros
- olej
Przygotowanie:
Na początek myjemy dokładnie mięso i kroimy w kostkę. Wkładamy do miski i mieszamy z kilkoma łyżkami oleju i przyprawą do gyrosa. Odstawiamy do lodówki na godzinę.
Kapustkę pekińską szatkujemy. Mieszamy z sosem francuskim Knorr i odstawiamy na pół godz. Potem odciskamy z nadmiaru wody.
Ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę. Czerwoną cebulę również kroimy w drobną kostkę.
Smażymy mięso na złoty kolor. Odstawiamy do ostygnięcia.
Składniki układamy warstwami. Ketchup i majonez z umiarem. Najlepiej jest jeszcze włożyć na 15 minut do lodówki.
- Mięso
- Ketchup
- Cebula
- Kukurydza
- Ogórki
- Ketchup majonez
- Kapusta pekińska
- Majonez ketchup
Jedna z najlepszych sałatek, jakie dotychczas udało mi się odkryć 😀