Szpinak – koszmar dzieciaków. Przyjaciel dorosłych. Tak naprawdę każdy powinien go spożywać. Znany z dużej zawartości żelaza.
Pełnoziarniste spaghetti z sosem szpinakowym jest smaczne, zdrowe i szybkie w przygotowaniu. Dodając czosnek podkreślamy smak potrawy.
Spaghetti ze szpinakiem przepis:
Składniki dla 2 osób:
- 250 gram pełnoziarnistego makaronu spaghetti
- 200 gram mrożonego szpinaku
- 3 – 4 ząbki czosnku
- 200 gram pieczarek
- 1/5 szklanki mleka
- sól
- pieprz
- olej
- tymianek
Przygotowanie:
Makaron wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotować wg instrukcji na opakowaniu.
Pieczarki, drobno pokrojone, smażymy na oleju, na koniec przyprawiamy solą i pieprzem. Na drugiej patelni rozmrażamy szpinak z dodatkiem 1/5 szklanki wody. Gdy otrzymamy już szpinak właściwy przyprawiamy do solą, pieprzem i tymiankiem. Dodajemy czosnek, przeciśnięty przez praskę. Wlewamy mleko. Po zagotowaniu wrzucamy pieczarki i mieszamy jeszcze chwilę.
Makaron polewamy sosem szpinakowym. Można wierzch posypać startym serem.
Smacznego!
Pingback: Spaghetti szpinakowe z kotlecikami sojowymi » Dania wegetariańskie » Na Stole