Pomidorówka, która zawsze się udaje. Jest tania i pyszna. Można ją przygotować w 30 minut. Doskonała przystawka dla niewymagających i bardzo głodnych. Polecana dla wegetarian i dla studentów.
Składniki na 3 porcje:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 plaster selera
- 1 kostka bulionowa warzywna
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1/5 szklanki mleka
- sól, pieprz
- 250 g makaronu wstążki lub świderki
Przygotowanie:
Gotujemy makaron 10 minut w osolonej wodzie.
w 2 litrach wody rozpuścić kostkę bulionową. Do wrzątku wrzucamy pokrojone w talarki warzywa. Gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku i gotujemy kilka minut. Dolewamy mleko. (Mleko na pewno się nie zważy). Na koniec wrzucamy makaron i gotujemy kilka minut. Doprawiamy do smaku.
Można dorzucić garstkę natki pietruszki.
Smacznego!