Crumble tym razem w wersji słodkiej. Pyszny deser na każdą pogodę. Pod kruszonkę można użyć wszystkich owoców świeżych i mrożonych. Do samej kruszonki można dodać wiele składników tj. wiórki kokosowe, muesli, płatki owsiane.
Składniki na kruszonkę:
- 80 g masła
- 80 g cukru
- 100 g mąki
- 1/2 paczki wiórek kokosowych
- 5 śliwek węgierek
- 5 brzoskwiń
Piekarnik nastawiamy na 200 st. C.
Owoce dokładnie myjemy i wyciągamy pestki.
Z mąki, cukru, masła gnieciemy ciasto, na koniec dodajemy wiórek kokosowych.
Do naczynia żaroodpornego wrzucamy owoce, wierzch posypujemy kruszonką. Można na sam koniec posypać jeszcze wiórkami.
Piec ok 30 minut w 200 st.C.
Pachnie cudowne a smakuje jeszcze lepiej. Coś dla lubiących kwaśne i słodkie smaki.
Można dodać gałkę lodów waniliowych lub bitą śmietanę.
Smacznego!
fot. musiałam szybko robić dlatego tak wyszło
fakt, owoce pod kruszonką to świetna sprawa. prosty, szybki i smaczny deser, a jeszcze w połaczeniu z lodami waniliowymi…mrrr 😉
Ja miałam tym razem z bitą śmietaną 🙂
Uwielbiam crumble