Tradycyjne już mi się znudziły i postanowiłam zrobić potrawę bardzo podobną. Farszem mięsno – ryżowym nadziałam papryki. Delikatne w smaku i smakowicie pachnące. Danie pasujące na niedzielę.
Składniki na 22 porcje:
- 22 papryki – czerwone
- 2 kg mięsa mielonego
- 1 kg ryżu
- 2 cebule
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Mięso wieprzowe dusimy dodając posiekana cebulę. Gdy mięso będzie miękkie, odstawiamy do ostygnięcia. Ryż można mieć w torebkach ale musi być też kg.
Papryki dobrze myjemy, wycinamy małym nożykiem „daszek”, wybieramy delikatnie pestki.
Mięso i ryż mieszamy razem, można doprawić solą i pieprzem. Nadziewamy paprykę i zamykamy „daszkiem”. W moim rondlu mieści się 11 sztuk. Zrobiłam 22 sztuki ale farszu jeszcze zostało. Papryki układamy delikatnie w rondlu, zalewamy wodą, tak do 1/3 wysokości. Gotujemy ok 30 minut pod przykryciem. Od czasu do czasu trzeba sprawdzać żeby papryki nie popękały. Najlepiej na spód coś położyć, ja mam w komplecie podstawkę żeby się nie przypalało 🙂
Dodaję jeszcze podsmażonej cebulki do farszu a jak upiekę polewam sosem czosnkowym pycha