Ziemniaki z boczkiem są pysznym dodatkiem do dań głownych ale mogą stanowić samodzielną przekąskę. Warto takie ziemniaki przygotować na grilla. Można je również zapiekać w piekarniku. Boczek można zastąpić szynką.
Składniki:
- 6 plastrów boczku lub szynki
- 6 dużych ziemniaków
- 6 plastrów dużej cebuli
- 1 papryka
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy przez 10 minut. Boczek lekko podsmażamy. Cebulę kroimy w plastry. Paprykę czyścimy i kroimy w paseczki.
ziemniaki po 10 minutach gotowania, odcedzamy i czekamy aż wystygną abyśmy się nie oparzyli. Następnie przekrawamy na pół.
Przygotowujemy sobie sreberko do zawijania. Kawałki o szerokości ok 10 cm.
Na sreberko kładziemy połówkę ziemniaka, kładziemy plaster boczku, cebuli i kilka kawałków papryki, przykrywamy drugą połówką tego samego ziemniaka i ściskamy dość mocno aby się nie rozsypało. Przygotowujemy resztę ziemniaków.
Można je zapiec w piekarnki, układając zgniecieciem do góry, przez ok 25 minut na 180 – 200 st C. Lub możemy na tacce położyć na ruszt grilla.
Przepis bierze udział w akcji Wielkie grillowanie 2010.
Smacznego!
Pingback: Rozstrzygnięcie konkursu “Wielkie Grillowanie z Kühne” | Pozytywna Kuchnia