Kolejna odsłona sezonowych owoców. Tym razem można się pokusić o pyszne pierogi ze śliwką węgierką. Pierogi, które zrobiłam z pierwszych okazów śliwek w moim osiedlowym i ulubionym warzywniaku 😉 Na szczęście w żadnej nie było białych stworków.
Śliwką węgierka zawiera niedużą ilość cukru, witaminy A, B1, C. I trzeba pamiętać jak wpływa na nasz układ trawienny, za dużo ich jeść nie powinno się w 1 porcji. Węgierka jest również wykorzystywana do ciast, marmolady i nalewek.
W ogrodzie moich rodziców rośnie jeszcze mirabelka i renkloda.
A oto przepis na proste i szybkie pierogi ze śliwką:
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1,5 – 2 szklanek mleka
1/2 kg śliwek
Przygotowanie:
Ugniatamy ciasto. Z wyrobionego, należy rozwałkować placek i wycinać szklanką małe placki. Śliwki dokładnie wyjemy i drylujemy. Każdą śliwkę dzielimy na 4 części. 1 część śliwki przypada na 1 placek. Lepimy pierogi. Gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Ja podałam z sosem z skarmelizowanego cukru i mleka.
Smacznego!
Można do środka wsypać jeszcze szczyptę cukru dla lepszego smaku.
e tam, ja jak usiądę, mogę włomotać z 2 kg;-)