Zielona pizza trzy sery

Zielona pizza trzy sery

  • 15 sierpnia 2010

Pizza byłaby świetna na święto św. Patryka 17 marca lub też na święto Pizzy, które jest obchodzone 9 lutego. Nie mogłam czekać tak długo i oto jest zielona pizza z trzema serami.

Pizza jest przygotowywana na kamieniu do pizzy Fratelli Pizza Stone

 

 

Składniki na 2 – 3 pizze:

  • 25 g drożdży
  • łyżeczka cukru
  • szklanka ciepłej wody
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 7 łyżek oleju
  • 1 czerwona papryka
  • kilka dużych pieczarek
  • zielone oliwki
  • 2 – 3 kulki mozzarelli
  • 10 plastrów żołtego sera
  • 1 camembert
  • puszka pomidorów krojonych
  • kilka ząbków czosnku
  • 1 średnia cebula
  • oregano
  • bazylia
  • ostra papryka
  • sól
  • pieprz

Najperw do piekarnika wkładam kamień i nastawiam na 220 st.C.

Rozczyn: Drożdże mieszamy z 1/2 szklanki ciepłej wody, cukrem, szczypta soli i ok 1/3 szklanki mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłę miejsce. Ja nie lubie czekać za długo i misce z rozczynem stawiam na garnek z bardzo ciepłą wodą.I przykrywam czystą ściereczką.

Sos: Na 2 łyżkach oleju smażymy 1 łyżeczke ostrej papryki. Przez chwilę. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę. Obojętnie jak :-) aż się zrobi szklista. Wlewamy pomidory z puszki, dodajemy 3 ząbki czosnku, oregano, bazylię, sól, pieprz i gotujemy na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. Można podlać wodą i dalej gotować. Jeśli jest za kwaśny to można dodać kilka kryształków cukru :-) W tym czasie rozczyn powinien urosnąć.

Ciasto na pizzę: Do miski z wyrośniętym rozczynem wsypujemy 2 szklanki mąki, 5 łyżek oleju, większą szczyptę soli i zagniatamy kilka minut aż masa będzie jednolita. Jeśli trzeba dosypujemy mąki. Ciasto trzeba znowu odstawić aż lekko urośnie. Ale już nie czekamy tak długo. Zwykle kilka minut.

Dodatki do pizzy: Paprykę kroję w paski. Pieczarki w plasterki. Oliwki na 4. Ser żółty w kostę. Mozzarellę w plastry. A camembert tak jak się kroi ser w trójkąty.

Przygotowanie: Gdy ciasto już jest gotowe dzilę na 2 – 3 części. Pierwszy placem rozwałkowuję. Układam na tacce do pizzy. Na początek idzie sos. Rozsmarowuję na całej powierzchni. Dalej ser mozzarella, papryka, pieczarki, ktróre trzeba posolić, ser camembert, oliwki i na koniec posypuję żółtym serem. Posypuję lekko oregano, ponieważ bardzo lubię pizzę bardziej z oregano niż z bazylią. Ale to już wg gustu.

Pieczenie: Układam na kamień do pizzy i czekam ok 7 – 10 minut.

Zielona pizza: Aby przygotować zieloną pizzę będziemy potrzebować barwinika spożywczego. Do osatniej części ciasta poprostu go wlewam i wyrabiam kilka minut aby ciast się zabarwiło. Trzeba dodać jeszcze trochę mąki. I już, dodajemy składniki i do pieca :-)

Pizza jest gotowa i pyszna! Pięknie pachnie, można czuć w całym domu :-) I nie trzeba używać żadnego ketchupu i innych sosów.

Smacznego!

zielone ciasto

przed włożeniem do pieca

mimo wyglądu była pyszna!


2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>