Drugi dzień jesieni pięknie słoneczny. Natchnęło mnie to do zrobienia czegoś w tych barwach. Długo nie szukałam. Przygotowałam pyszny dżem pomarańczowy. Bardzo smakowity. A najważniejsze, że domowej roboty i wegetarianie mogą go jeść bez obaw. .
Składniki na 1 mały słoiczek:
- 2 pomarańcze
- 1 limonka
- 1/3 szklanki cukru
- 1 1/2 szklanki wody
- agar – agar
Przygotowanie:
Pomarańcze bardzo dokładnie myję. Następnie obieram ze skórki i kroję w kostkę. Limonkę przygotowuję tak samo.
W rondelku przygotowuję syrop z wody i cukru. Dodaję owoce i mieszam. Gotuję ok 30 minut na średnim ogniu często mieszając. Do satysfakcjonującej gęstości. Na koniec dodaję ok 1/5 płaskiej łyżeczki agaru, szczypta. Najlepiej dosypywać i mieszać, patrzeć jak gęstnieje. Przekładam do słoiczków i zakręcam. W lodówce może postać do tygodnia lub dwóch.
Gotowe!
Pingback: Naleśniki z dżemem pomarańczowym » Przepisy na naleśniki » Na Stole
Pingback: Nastole.pl | Na 1000 sposobów