Gołąbki poznańskie

Gołąbki poznańskie

  • 15 września 2010

Gołąbki poznańskie to nic innego jak obsmażone kotleciki w sosie pomidorowym. Szybkie danie, które smakuje równie dobrze jak tradycyjne gołąbki tyle, że szybsze w przygotowaniu.Może je przygotować na przyjęcie domowe lub na obiad dla najbliższych.

Gołąbki poznańskie przepis:

  • 60 dkg kapusty włoskiej
  • 60 dkg mięsa mielonego
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 1 papryka czerwona
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • olej
  • bułka tarta

Sos:

  • 1/2 przecieru pomidorowego
  • 1 l wody
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka śmietany

Przygotowanie:

  1. Kapustę włoską bardzo drobno siekamy można też posiekać w jakimś robocie kuchennym, cebulę siekamy również na bardzo drobno. Paprykę ścieramy na tarce na małych oczkach.  Mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Formujemy małe kuleczki. Można obtoczyć w bułce tartej ale nie koniecznie. Smażymy na oleju.
  2. Przygotować sos ze składników.
  3. Kotleciki przekładamy do garnka, zalewamy sosem i gotujemy jeszcze ok  20  – 25 minut, pod przykryciem, mieszając co kilka minut bardzo delikatnie drewnianą łyżka.

Smacznego!

gołąbki


3 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>