Gołąbki poznańskie to nic innego jak obsmażone kotleciki w sosie pomidorowym. Szybkie danie, które smakuje równie dobrze jak tradycyjne gołąbki tyle, że szybsze w przygotowaniu.Może je przygotować na przyjęcie domowe lub na obiad dla najbliższych.
Gołąbki poznańskie przepis:
- 60 dkg kapusty włoskiej
- 60 dkg mięsa mielonego
- 1/2 szklanki kaszy manny
- 1 papryka czerwona
- 2 jajka
- 1 cebula
- sól, pieprz
- olej
- bułka tarta
Sos:
- 1/2 przecieru pomidorowego
- 1 l wody
- 1 kostka rosołowa
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka śmietany
Przygotowanie:
- Kapustę włoską bardzo drobno siekamy można też posiekać w jakimś robocie kuchennym, cebulę siekamy również na bardzo drobno. Paprykę ścieramy na tarce na małych oczkach. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Formujemy małe kuleczki. Można obtoczyć w bułce tartej ale nie koniecznie. Smażymy na oleju.
- Przygotować sos ze składników.
- Kotleciki przekładamy do garnka, zalewamy sosem i gotujemy jeszcze ok 20 – 25 minut, pod przykryciem, mieszając co kilka minut bardzo delikatnie drewnianą łyżka.
Smacznego!
już mam na nie ochotę 🙂
chętnie zrobię takie gołąbki;)
Polecam! 🙂