Dziś dzień jabłka więc ja zrobiłam najprostszą rzecz jaką można z nich zrobić. Otóż zamierzenie było zupełnie inne lecz zdarza się, że coś się wydarzy i plan trzeba szybko zmienić. I takim sposobem zamiast jabłkowych frytek – prawie tradycyjne placuszki. Ale za to sos pyszny. I bardzo dobrze się komponuje z całością. Jak i z frytkami jabłkowymi i z placuszkami.
Składniki na frytki jabłkowe:
- 100 g mąki
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 12 łyżek ciepłej wody
- 4 łyżeczki oleju
- 1 białko
Dodatkowo:
- 2 słodkie jabłka
- olej do głębokiego smażenia
Sos:
- 150 ml jogurtu naturalnego
- kilka kropel aromatu migdałowego
- 2 łyżeczki płynnego miodu
Ze składników przygotowujemy ciasto jak na naleśniki.Białko ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta.
Obrane i wydrążone z gniazd jabłka kroimy w grubsze plastry. Zanurzamy i obtaczamy w cieście.
Jogurt mieszamy z miodem i aromatem.
Smażymy ok 30 sekund na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Z każdej strony.
Usmażone jabłka polewamy sosem.
Ciasta mi zostało więc zrobiłam dodatkowo placuszki z startymi jabłkami.
I gotowe, smacznego!
pierwsze słyszę o jabłkowych frytkach, genialna myśl – do spróbowania!
szczególnie ten sos mi się podoba 🙂
Sos rzeczywiście smakowity i dziecinnie prosty. Myślę do czego by go tu jeszcze wykorzystać… 😉
Mam nadzieję, że uda mi się na dniach zrobić je jeszcze raz i wstawić foto.