Nie będę się rozpisywać. Dołączam do akcji „Brzydkie, ale dobre : )” Każdemu czasem się zdarza, że potrawy są niebiańsko pyszne ale nie urodziwe. Tak też się stało z moimi grzybkami. Smakują wyśmienicie ale na talerzu takie zwykłe zarumienione.
Składniki:
- kanie
- bułka tarta
- jajka
- mleko
- sól
- pieprz
- olej
Przygotowanie:
Kanie należy dokładnie wyczyścić czystą gąbką. I dokładnie wypłukać pod małym strumieniem wody, trzeba to robić bardzo ostrożnie aby nam się grzyb nie połamał. Panierujemy w jajku z odrobiną mleka i sola i pieprzem, następnie w bułce tartej. Smażmy na dużej ilości oleju a na koniec odsączamy na papierowych ręcznikach kuchennych z nadmiaru.
Smakują wyśmienicie po prostu z chlebkiem.
Smacznego!
Trzeba być bardzo ostrożnym by nie pomylić czubajki z śmiertelnie trującym muchomorem sromotnikowym!
Kapelusz – w kształcie parasola o średnicy 10-30 cm z garbkiem na środku, z popękaną, łuszczącą się skórą. U młodych kapelusz w całości jest brązowy. Brzeg kapelusza postrzępiony, zazwyczaj biały.
Blaszki – blaszki gęste, białe o szerokości 1-1,8 cm, nie dochodzące do trzonu.
Miąższ – biały, nie zmienia barwy po uszkodzeniu. Smak łagodny, przyjemny. Wydziela delikatny zapach.
Trzin – o długości 20-40 cm, wysmukły, u dołu bulwiasty, u młodych okazów brązowy, u starszych popękany, pierścień ruchomy, biały. Na trzonie występują ciemniejsze poprzeczne prążki. Początkowo jest pełny i gąbczasty, na starszych owocnikach pusty w środku.
Występowanie – występuje pospolicie na brzegach lasów liściastych i iglastych, na polanach leśnych i zrębach, na łąkach, w okresie od lipca do października.
Pycha!!
Uwielbiam kanie!!!
Brzydal jak się patrzy!Dzięki za dołączenie do akcji! 🙂
Dzisiaj własnie przygotuję na obiad „ala schabowy” z kani. Zobaczymy czy tak jak piszecie jest tak pyszny!!!
Jest jeszcze lepszy : ) polecam dodać do roztrzepanego jajka szczyptę vegety lub kucharka 🙂 Powodzenia!
Uwielbiam kanie w panierce, to jest lepsze niz schabowy 🙂
A próbował ktoś boczniaki? Smakuja tak samo albo i lepiej. Zrobione ala schabowe