Marynowane patisony – na zimę

  • 1 września 2010

Całe szczęście, że Hiszpanie sprowadzili do Europy te małe pyszne warzywka. Dzięki nim możemy się zajadać patisonami. Zawierają dużo wit. C więc gdy dojrzewają  pod koniec sierpnia i we wrześniu możemy je spożywać aby uodporniać organizm przed zbliżającą się jesienią.

Składniki:

  • małe patisony
  • marchew
  • gorczyca
  • ziarna ziela angielskiego
  • ostra papryka

Zalewa:

  • 4,5 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli

Uwagi:

  • Nie podaję dokładnej ilości patisonów. patisony zbieramy kilka razy w tygodniu. Najpierw wrzucamy do słoików a na koniec gotujemy zalewę.  Czasem się zdarza, że zalewy jest za dużo, wtedy czeka do następnego dnia na kolejne zbiory.
  • Do przygotowania zalewy używamy szklanki tej samej wielkości, 250 ml .
  • Wg moich zapisków zalewa starcza na 4 słoiki 900 ml.

Przygotowanie:

Ze składników gotujemy zalewę. Musi przestygnąć.

Patisony dokładnie myjemy. Nawet można dwa razy. Obcinamy małym nożykiem końcówki. Jeśli mamy malutki to nie trzeba kroić na połówki ale większe lepiej przekrawać na 2 lub na 4 części.

Do dobrze umytych słoików wrzucamy na dno po 2 ziarna ziela angielskiego, 3 plasterki marchewki, 1 płaska łyżeczka gorczycy, 1/4 ostrej papryki.

Układamy patisony w słoiku. Zalewamy zalewą i pasteryzujemy ok 5 – 10 minut, w zależności od wielkości słoików jakie mamy.

Są pysznym dodatkiem do ziemniaków i mięsnych sosów, czy kotletów.

 


1 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>