O zaletach czosnku nie trzeba mówić wiele. Aby zneutralizować jego zapach można rzuć świeże liście pietruszki, mięty czy selera. Oprócz sosu bardzo popularne jest masło czosnkowe ale czy ktoś pił nalewkę czosnkową? Może kiedyś sprawdzimy jak to smakuje. Dziś najprostsza wersja sosu czosnkowego.
Przygotowanie:
♦ 2 ząbki czosnku; ♦ 2 łyżki majonezu;
2 – 3 łyżki śmietany; ♦ sól; ♦ pieprz; ♦ zioła prowansalskie;
- Majonez mieszamy ze śmietaną lub jogurtem naturalnym, dodajemy sól i pieprz, mieszamy.
- Na koniec dodajemy zgniecione przez praskę ząbki czonku.
- Można też dodać szczyptę ziół prowansalskich. Gotowe!
Smacznego!
sos czosnkowy to coś wspaniałego;) pasuje prawie do wszystkich dań. ja zamiast śmietany dodaję jogurt.
Pyszny, mozna go użyć prawie do wszystkich dań.
bardzo, ale to bardzo lubię taki sos 🙂