Makaron cannelloni jest bardzo ciekawy i daje wiele możliwości do wykorzystania. Możemy nadziewać go farszami wytrawnymi jak i słodkimi. Dziś chcę przedstawić Wam wersję z pysznym szpinakiem i serem białym, polane pysznym sosem pomidorowym. Danie jest sycące więc świetnie się nadaje na obiadlub mniejsze porcje na kolację.
Składniki dla 3 osób:
- 1 opakowanie makaronu cannelloni
- 450 g szpinaku
- 500 g twarogu
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- tymianek
- oregano
- tabasco
- sos pomidorowy
- śmietanka
- sól
- pieprz
- olej
- starty żółty ser
Przygotowanie:
- Na oleju smażę cebulę, pokrojoną w kostkę, na szklisto. Dodaję na koniec przeciśnięty czosnek, mieszam i wrzucam szpinak. Może być zamrożony. Czekam aż woda całkowicie wyparuje. Dodaję tymianek, oregano, sól, pieprz. Odstawiam na kilka minut i dodaję zmielony twaróg. Mieszam. Można dodać łyżkę śmietanki.
- Makaron lekko gotuję przez 3 minuty. Odcedzam i nadziewam szpinakiem. Układam w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym olejem.
- Sos pomidorowy można przygotować samemu lub użyć gotowego. Dodając śmietankę i tabasco.
- Rurki zalewamy sosem i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 st C. Pieczemy najpierw 15 minut w 189 st a później można zmniejszyć do 150 st. i piec jeszcze ok 15 minut. Co jakiś czas należy polać rurki sosem żeby nie były twarde. Minutę przed końcem posypujemy startym serem. I gotowe!
Życzę smacznego!
wyśmienity obiadek!
wypróbowałam, pycha! polecam