Taką marchewkę podaję się do ryby po grecku. Świetnie się komponuje z kotletami sojowymi. Można też ją podać do zapiekanych ziemniaków. Opcji jest wiele więc można próbować.
Składniki:
- 1/2 kg marchewki
- 1 – 2 pietruszki
- 1/4 średniego selera
- 1 mała cebula
- 1 szklanka soku pomidorowego
- pieprz
- wegeta
- 2 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- cukier
- olej
Przygotowanie:
Marchew, pietruszkę i seler myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W garnku rozgrzewamy olej i lekko dusimy cebulkę na szklisto. Dodajemy warzywa. Można dolać 1/2 szkl wody. Dusimy aż marchew będzie miękka, ok 15 minut, na małym ogniu. Następnie dolewamy sok pomidorowy i dusimy dalej ok 15 minut. Pod koniec dodajemy ziele angielskie, liścia laurowego, troszkę wegety, pieprzu i małą szczyptę cukru.
Zamiast cebuli można dać pora. kaloryczność marchewki
Marchew gotowa, smacznego!
Pingback: Ryba po grecku » Boże Narodzenie » Na Stole