Piękna złota jesień za oknem. A na stole brokuł, warzywo wakacyjne ale zupa z niego wyszła jesienna – pastelowa. Zapraszam dziś na smaczny krem z brokuła. Danie na każdą okazję. I dla mięsożernych i wegetarian.
Składniki na 3 osoby:
- 1 brokuł
- 2 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1/2 pietruszki
- kawałek korzenia selera
- kostka rosołowa lub warzywna
- sól
- pieprz
- mleko lub śmietana albo śmietanka
Przygotowanie:
W 2 litrach gotującej się wody rozpuszczamy kostkę warzywną. Wrzucamy pokrojoną w słupki marchew, pietruszkę i seler. Po 5 minutach dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Dalej gotujemy ok 5 – 7 minut i wrzucamy brokuła pokrojonego na mniejsze różyczki. Gotujemy ok 15 minut aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy do smaku. Odstawiamy aby lekko przestygło i miksujemy blenderem na krem. Dodajemy 1/3 szklanki mleka lub 2 łyżki śmietany lub śmietanki. I mieszamy.
Smacznego!
Ja czasami dorzucam jeszcze groszek i dopiero miksuje 😉
Dzięki za przypomnienie! Oczywiście czasem robię też wersję z groszkiem konserwowym… 😉 pzdr
obłędny kolor!
Świetne ! proszę o więcej takich przepisów ! Mojej Babci jutro będę gotować i uważam że ten przepis jest świetny!!
Pozdrawiam Serdecznie. Kamila