Ha! Wczoraj dokonałam najlepszego zakupu w październiku. Otóż kupiłam silikonową formę do muffinek. Polecam ją wszystkim fanom muffinek. Zero problemów z wyciąganiem. Piękne wysokie. Dziś musiałam ją wypróbować i tak oto przedstawiam muffinki migdałowe. Z całymi migdałami i płatkami. Zapach cudny!.
Składniki:
- migdały całe
- płatki migdałowe
Masa sucha:
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
Masa mokra:
- 1/2 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju
- 1 jajko
- kilka kropel aromatu migdałowego
Przygotowanie:
Włączyłam piekarnik na 200 st. C.
Na początek przygotowałam sobie 2 miski.
W pierwszej wymieszałam składniki masy suchej. W drugiej składniki masy mokrej. Następnie Masę mokra przelałam do masy suchej i szybko wymieszałam. Napełniam formę silikonową do 2/3 wysokości. Posypuję płatkami migdałowymi i wbijam kilka migdałów.
Piekę ok 15 – 18 minut.
Gotowe!
oj tak, silikonowe foremki są najlepsze
u mnie ostatnio też muffinki, też z migdałami 🙂
z migdałami zapowiadają się pysznie!
urocze.
pachnące migdałami.