Muffiny z żurawiną

Muffiny z żurawiną

  • 25 października 2010

Żurawina bogata w witaminę C, ma również wiele pozytywnych działań, np. skutecznie leczy zapalenie dróg moczowych i jest niezwykle pomocna podczas leczenia miażdżycy, substancje zawarte w owocach żurawiny mają dobroczynne działanie na układ pokarmowy oraz jamę ustną, sok z żurawiny to idealny środek na przeziębienia. Kaloryczność żurawiny to 50 kcal/100 g.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyża serka mascarpone
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 3 łyżki żurawiny

Przygotowanie :

Nastawiam piekarnik na 200 st C.

W miesce mieszam mąkę, cukier, proszek i sodę. Następnie dodaję mleko, serek, olej i jajko.  Na koniec dodaję żurawinę i mieszam.

Ciasto wlewam do 2/3 wysokości foremki i piekę ok 20 minut do suchego patyczka. Polukrować i udekorować  jagodami  żurawiny.

Przygotowanie lukru.

muffiny z żurawiną i lukrem


1 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *