Na wrześniowe i październikowe obiady lubię przygotowywać tą prostą potrawę. Peperonatę można podać również do makaronu albo zjeść po prostu z pieczywem. Najlepsza potrawa dla miłośników kolorowej papryki.
Składniki dla 2 osób:
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 duża cebula
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2 ząbki czosnku
- garść oliwek
- chilli w proszku
- pieprz
- sól
- oliwa
Przygotowanie:
Papryki i cebulę kroimy w kostkę lub paseczki. Na oliwie dusimy warzywa dodając rozgnieciony czosnek, chilli. Dodajemy pomidory z puszki. (Możemy również użyć kilku świeżych pomidorów). Dusimy ok 20 minut. Pod koniec dodajemy oliwki. Przyprawiamy solą, pieprzem, bazylią lub ziołami prowansalskimi.
Smacznego!
super alternatywa dla leczo 🙂
Uwielbiam 🙂 Ja od siebie dodaję jeszcze trochę octu balsamicznego 🙂