Klasyk. Każdy powinien go spróbować. Moja wersja jest bez jaj i alkoholu. Pierwszy raz chciałam zrobić tiramisu delikatne i lekkie. Mam nadzieję, że mi wyszło. Deser jest zrównoważony smakowo, nie za słodki. Polecam go wszystkim.
Składniki na 2 porcje w szklance:
- 300 ml śmietanki kremówki
- 200 g serka mascarpone
- 1 kubek kawy rozpuszczalnej mocnej
- cukier
- biszkopty
- gorzka czekolada
Przygotowanie:
Śmietankę chłodzimy w lodówce kilka godzin. Następnie ubijamy ją z łyżą cukru. Na koniec po łyżce dodajemy mascarpone i mieszamy delikatnie.
Biszkopty zanurzamy w kawie, i układamy w naczyniu. Smarujemy warstwą kremu i kolejna warstwa biszkoptów itd. Wkładamy do lodówki na min. 3 godziny.
Na koniec posypujemy startą gorzą czekoladą lub posypujemy kakao. Ja użyłam czegoś zupełnie innego. Otóż zamroziłam Snickersa. I było równie pyszne.
Gotowe!
Lubię takie porcje w szklaneczkach, bo zawsze można dostosowac sobie taką porcję do swoich potrzeb i ochoty na słodkie 🙂 Miłego dnia !
Uwielbiam tiramisu!
podoba mi się ta bezjajeczna wersja!
Pingback: Tiramisu jagodowe » desery zimne » Na Stole