Przejrzałam wiele przepisów zanim zrobiłam swój pierwszy krem z porów. Połączyłam kilka smaków i wyszło coś niesamowicie pysznego! Polecam go każdemu! Dla osób na diecie odchudzającej szczególnie. Wegetarianom też będzie smakować.
Składniki:
- 2 duże pory (tylko białe części)
- 2 ziemniaki
- 1 mała marchewka
- 1 cebula
- gałka muszkatołowa
- chili
- pieprz
- kostka warzywna
- masła
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Gotujemy litr wody. Pora dokładnie myjemy i kroimy. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i dusimy pora oraz cebulę przez kilka minut, na małym ogniu aby się nie przysmażyło.
Do wrzątku z rozpuszczoną kostką warzywną, dodajemy pokrojoną marchewkę i ziemniaki, gotujemy do miękkości. Dorzucamy warzywa z patelni i gotujemy jeszcze kilka chwil.
Całość lekko studzimy i miksujemy na krem. Przyprawiamy gałką muszkatołową i chili ale max szczyptę na porcję. Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki.
Aby zupa była bardziej kaloryczna można na talerz dodać śmietanki.
Smacznego!
Witaj,
strasznie lubię krem z porów – te warzywa, gdy je dusimy zupełnie zmieniają smak – są rewelacyjne.
Pozdrawiam!
Oj tak, zgadzam się z Tobą duszony por jest pyszny! 🙂
Piękny kolor ma ta zupa. Jakiś czas temu jadłam krem z porów z serem brie. Był pyszny. Od tego czasu noszę się z zamiarem przyrządzenia jakiegoś kremu z porów. Ten Twój pomysł jest bardzo interesujący.
wygląda cudownie 🙂 uwielbiam pory więc 🙂