Rozpoczęła się akcja kulinarna „bananowy song”. I można się spodziewać od razu połączenia czekolady – kakao z bananami. I na początek najprostsze i bardzo smakowite babeczki czekoladowe z bananem. Przepis na muffinki czekoladowe można dowolnie modyfikować. Ważne aby efekt końcowy był taki sam. Pięknie pachnące czekoladą i bananem.
Składniki:
- 1 banan
Masa sucha:
- 1 szklanka mąki + 1 łyżka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 2 łyżeczki kakao
Masa mokra:
- 1/2 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 1 jajko
Przygotowanie:
Nagrzewam piekarnik na 180 st C.
Mieszam składniki suche w jednej misce, w drugiej składniki mokre. Następnie mieszam mokre do suchych. Dodaję kakao i banana pokrojonego w plastry. Napełniam foremki do 2/3 wysokości i do piekarnika na ok 20 minut, do suchego patyczka. Wyciągam i czekam aż ostygną w formie.
Można polać sosem czekoladowym.
Gotowe!
pyszne są takie czekoladowo – bananowe kontrasty
Wyszły pyszne , przed chwila zrobiłam