Zapraszam dziś wszystkich na pyszne muffinki z mandarynką. Te małe pomarańczowe owoce są oznaką zbliżających się Świąt i ZIMY. A w Poznaniu już wczoraj zaczął prószyć śnieg z deszczem. Już się nie mogę doczekać aż będzie tyle białego puchu i będzie można ulepić pierwszego bałwana…
Składniki:
- 2 mandarynki
- 1 łyżeczka kakao
Masa sucha:
- 1 szklanka mąki + 1 łyżka
- 1/3 szklanki cukru ciemnego muscovado
- 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
Masa mokra:
- 1/2 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 1 jajko
Przygotowanie:
Nagrzewam piekarnik na 180 st C.
Mieszam składniki suche w jednej misce, w drugiej składniki mokre. Następnie mieszam mokre do suchych. Napełniam ciastem foremki do 2/3 wysokości.
Mandarynki dokładnie obieram, nawet się nie bawiłam, żeby je oczyścić z błonek. Pokroiłam na mniejsze cząsteczki.
I takie mniejsze kawałeczki ułożyłam na wyporcjowane już ciasto w formie i lekko łyżeczką zanurzyłam w cieście ( mam nadzieje, że jasno to opisałam) Trzeba „wbić” w ciasto te owoce ale nie za głęboko. Wierzch oprószyłam delikatnie kakao.
Pieczemy ok 20 minut do „suchego patyczka”.
ślicznie się prezentują 🙂
chętnie bym spróbowała
pyszności! porywam dwie 🙂
takich jeszcze nie robiłam;)
Zapraszamy do udziału w Konkursie Firmy Jelly Belly Polska. Zasady są proste: upiecz muffinki i udekoruj je żelkami Jelly Belly. Dodaj opis swojej muffinki – liczbę i nazwy użytych fasolek, skład kremu i rodzaj użytego ciasta.
Zrób zdjęcie i wyślij je do nas na adres cupcakes@JellyBellyPOLSKA.com lub dodaj na stronie http://szybkajazda.pl/konkurs.php! Czekają na Ciebie atrakcyjne nagrody od Jelly Belly! Na zgłoszenia czekamy do końca wakacji, a we wrześniu, drogą głosowania internautów wyłonimy zwycięzców. Nagrodzimy aż 50 osób, więc warto wziąć udział w konkursie!
Więcej informacji oraz regulamin konkursu na http://szybkajazda.pl/konkurs.php