W tym roku wezmę pierwszy raz udział w akcji Orzechowy Tydzień, bardzo się cieszę z tego powodu. Ze względu, że w moim piekarniku nie udaję się upiec nic jak tylko muffiny, więc zrobiłam specjalnie na tę akcję muffiny „czekoladowe” z orzechami. Mimo, że za oknem ponuro i zimno muffinki czekoladowe podane na deser lub do kawy, zdecydowanie rozjaśniają jesienne klimaty.
Składniki:
- 80 g orzechów laskowych w czekoladzie
- 80 g migdałów w czekoladzie
- 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 50 g białej czekolady
Masa sucha:
- 1 szklanka mąki + 1 łyżka
- 1/3 szklanki cukru ciemnego muscovado
- 2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
Masa mokra:
- 1/2 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 1 jajko
Przygotowanie:
Nagrzewam piekarnik na 180 st C.
Mieszam składniki suche w jednej misce, w drugiej składniki mokre. Następnie mieszam mokre do suchych. Napełniam ciastem foremki do 2/3 wysokości. Orzechy w czekoladzie można wymieszać w misce z ciastem, można też je ułożyć na porcjowane ciasto w foremkach przed włożeniem do piekarnika i wierzch posypujemy orzechami włoskimi. Pieczemy ok 20 minut do „suchego patyczka”. Jak przestygną to dekorujemy białą czekoladą i odrobiną posiekanych lub połówek orzechów.
Na jesień wspaniałe. : D
fantastyczne połączenie smaków! porywam dwie 🙂
Ja chętnie zrobię takie ale osobno dam czekoladę i orzechy. Ale mam smaka! 🙂
tak jesienne muffinki… na każdą słotę.