Pieczone jabłko z cynamonem i miodem

Pieczone jabłko z cynamonem i miodem

  • 17 listopada 2010

Jabłka to dary jesieni, pięknie wyglądają, cudnie pachną a jeszcze lepiej smakują. I oczywiście tyle różnych zastosowań. Dżemy, marmolady, ciasta, ciasteczka i jak widać pyszny i szybki deser.  Ciekawe jak smakują z suszoną żurawiną…

Składniki:

  • jabłka
  • cynamon
  • płynny miód
  • lody waniliowe
  • suszone owoce (rodzynki, śliwki)

Przygotowanie:

Nagrzewam piekarnik na 180 st. C.

Jabłka dokładnie myjemy. Nie obieramy. Przecinamy na wysokości 2/3 od góry. Łyżeczką wydrążamy gniazdo nasienne. Wypełniamy 1/2 łyżeczki miodem, posypujemy cynamonem. Można dodać kilka rodzynek lub 2 śliwki. Przykrywamy odciętą częścią i do piekarnika na 20 – 25 minut.

Jak jabłka są większe to należy je trzymać o ok 10 minut dłużej w piekarniku.

Polecam z lodami waniliowymi.

 

pieczone jabłko z cynamonem i miodem

pieczone jabłko z cynamonem, miodem i lodami waniliowymi


2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>