Jabłka to dary jesieni, pięknie wyglądają, cudnie pachną a jeszcze lepiej smakują. I oczywiście tyle różnych zastosowań. Dżemy, marmolady, ciasta, ciasteczka i jak widać pyszny i szybki deser. Ciekawe jak smakują z suszoną żurawiną…
Składniki:
- jabłka
- cynamon
- płynny miód
- lody waniliowe
- suszone owoce (rodzynki, śliwki)
Przygotowanie:
Nagrzewam piekarnik na 180 st. C.
Jabłka dokładnie myjemy. Nie obieramy. Przecinamy na wysokości 2/3 od góry. Łyżeczką wydrążamy gniazdo nasienne. Wypełniamy 1/2 łyżeczki miodem, posypujemy cynamonem. Można dodać kilka rodzynek lub 2 śliwki. Przykrywamy odciętą częścią i do piekarnika na 20 – 25 minut.
Jak jabłka są większe to należy je trzymać o ok 10 minut dłużej w piekarniku.
Polecam z lodami waniliowymi.
smaki dzieciństwa… pycha
Pyszne, wspaniały deser – ciepły, rozgrzewający i sycący 🙂 ! polecam!