Najprostsza pizza i najpopularniejsza za jednym razem. Swoją nazwę prawdopodobnie zawdzięcza królowej włoskiej Małgorzacie, która to odwiedziła Neapol. Pizza Margherita to najlepszy sos pomidorowy i plasterki sera mozzarella i dodatkowo bardzo wyrazista w smaku bazylia . Zapraszam wszystkich!
Składniki:
- 25 g drożdży
- łyżeczka cukru
- szklanka ciepłej wody
- 2,5 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 7 łyżek oleju
- 2 – 3 kulki mozzarelli
- puszka pomidorów krojonych
- kilka ząbków czosnku
- 1 średnia cebula
- oregano
- bazylia
- ostra papryka
- sól
- pieprz
Najperw do piekarnika wkładam kamień i nastawiam na 220 st.C.
Rozczyn: Drożdże mieszamy z 1/2 szklanki ciepłej wody, cukrem, szczypta soli i ok 1/3 szklanki mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłę miejsce. Ja nie lubie czekać za długo i misce z rozczynem stawiam na garnek z bardzo ciepłą wodą.I przykrywam czystą ściereczką.
Sos: Na 2 łyżkach oleju smażymy 1 łyżeczke ostrej papryki. Przez chwilę. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę. Obojętnie jak aż się zrobi szklista. Wlewamy pomidory z puszki, dodajemy 3 ząbki czosnku, oregano, bazylię, sól, pieprz i gotujemy na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. Można podlać wodą i dalej gotować. Jeśli jest za kwaśny to można dodać kilka kryształków cukru. W tym czasie rozczyn powinien urosnąć.
Ciasto na pizzę: Do miski z wyrośniętym rozczynem wsypujemy 2 szklanki mąki, 5 łyżek oleju, większą szczyptę soli i zagniatamy kilka minut aż masa będzie jednolita. Jeśli trzeba dosypujemy mąki. Ciasto trzeba znowu odstawić aż lekko urośnie. Ale już nie czekamy tak długo. Zwykle kilka minut.
Przygotowanie: Gdy ciasto już jest gotowe dzielę na 2 – 3 części. Pierwszy placek rozwałkowuję. Układam na tacce do pizzy. Na początek idzie sos. Rozsmarowuję na całej powierzchni. Dalej ser mozzarella. Posypuję lekko oregano, ponieważ bardzo lubię pizzę bardziej z oregano niż z bazylią. Ale to już wg gustu. Ozcywiście można posypać tylko bazylią.
Pieczenie: Układam na kamieniu do pizzy i czekam ok 7 – 10 minut.
Smacznego!
prostota jest taka smaczna!
I właśnie w tak prostych przepisach tkwi piękno kuchni włoskiej. We Włoszech nawet prosta margherita zachwyca smakiem.
I taka pizza jest właśnie najlepsza 😉
super że robiłaś to na kamieniu to pizzy, wg mnie pizza przygotowana w taki sposób ma zupełnie inny smak 🙂