Pizza Margherita

Pizza Margherita

  • 15 listopada 2010

Najprostsza pizza i najpopularniejsza za jednym razem. Swoją nazwę prawdopodobnie zawdzięcza królowej włoskiej Małgorzacie, która to odwiedziła Neapol. Pizza Margherita to najlepszy sos pomidorowy i plasterki sera mozzarella i dodatkowo bardzo wyrazista w smaku bazylia .  Zapraszam wszystkich!

Składniki:

  • 25 g drożdży
  • łyżeczka cukru
  • szklanka ciepłej wody
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 7 łyżek oleju
  • 2 – 3 kulki mozzarelli
  • puszka pomidorów krojonych
  • kilka ząbków czosnku
  • 1 średnia cebula
  • oregano
  • bazylia
  • ostra papryka
  • sól
  • pieprz

Najperw do piekarnika wkładam kamień i nastawiam na 220 st.C.

Rozczyn: Drożdże mieszamy z 1/2 szklanki ciepłej wody, cukrem, szczypta soli i ok 1/3 szklanki mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłę miejsce. Ja nie lubie czekać za długo i misce z rozczynem stawiam na garnek z bardzo ciepłą wodą.I przykrywam czystą ściereczką.

Sos: Na 2 łyżkach oleju smażymy 1 łyżeczke ostrej papryki. Przez chwilę. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę. Obojętnie jak aż się zrobi szklista. Wlewamy pomidory z puszki, dodajemy 3 ząbki czosnku, oregano, bazylię, sól, pieprz i gotujemy na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. Można podlać wodą i dalej gotować. Jeśli jest za kwaśny to można dodać kilka kryształków cukru. W tym czasie rozczyn powinien urosnąć.

Ciasto na pizzę: Do miski z wyrośniętym rozczynem wsypujemy 2 szklanki mąki, 5 łyżek oleju, większą szczyptę soli i zagniatamy kilka minut aż masa będzie jednolita. Jeśli trzeba dosypujemy mąki. Ciasto trzeba znowu odstawić aż lekko urośnie. Ale już nie czekamy tak długo. Zwykle kilka minut.

Przygotowanie: Gdy ciasto już jest gotowe dzielę na 2 – 3 części. Pierwszy placek rozwałkowuję. Układam na tacce do pizzy. Na początek idzie sos. Rozsmarowuję na całej powierzchni. Dalej ser mozzarella.  Posypuję lekko oregano, ponieważ bardzo lubię pizzę bardziej z oregano niż z bazylią. Ale to już wg gustu. Ozcywiście można posypać tylko bazylią.

Pieczenie: Układam na kamieniu do pizzy i czekam ok 7 – 10 minut.

Smacznego!

Pizza Margherita

Pizza Margherita (pizza z pomidorami i mozzarella)


4 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>