Początkowy przygotowywałam zupę z cieciorki wg przepisu Panny Malwinny, Jednak pewnego razu postanowiłam zupkę trochę urozmaicić. Dodałam kilka innych składników i danie wyszło równie smaczne.
Składniki:
- 1 litr wody
- kostka warzywna
- 1 puszka cieciorki w zalewie
- 1 marchewka
- 1 mała pietruszka + natka pietruszki
- 1/4 selera
- 1 duży pomidor
- majeranek
- chili
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 duży ziemniak
Przygotowanie:
Cebulkę siekam i smażę na szklisty kolor. Marchew, pietruszkę i seler obieram i ścieram na tarce na grubych oczkach. Ziemniaka na małą kostkę kroję.
Gotuję wodę i dodaję kostkę warzywna. Mieszam. Następnie dorzucam warzywa i posiekany czosnek oraz odsączoną cieciorkę. Gotuję ok 15 minut do miękkości warzyw. Pod koniec przyprawiam chili i majerankiem.
Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Smacznego!
Bardzo, bardzo lubię.
Gotuję jednak nieco bardziej gęstą.
Pozdrawiam