Krem paprykowy z czerwonej papryki

Krem paprykowy z czerwonej papryki

  • 7 grudnia 2010

Pyszna zupa – krem z papryki i pomidorami, na zimowe dni, rozgrzewająca. Idealna przed daniem głównym.  I wcale nie taka trudna w przygotowaniu. 

Składniki dla 2 osób:

  • 2 duże czerwone papryki
  • 2 średnie – małe pomidory
  • kostka warzywna
  • 1 ząbek czosnku
  • po szczypcie: imbiru mielonego, kminu rzymskiego, tymianku, oregano i cukru oraz pieprzu
  • śmietana lub creme fine
  • natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

W garnku gotujemy wodę, ok 1 litra. Do gotującej się wrzucamy kostkę warzywną,  pokrojoną paprykę i pomidory (bez skórek) oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy warzywa do miękkości.

Odstawiamy do ostygnięcia i miksujemy. Dodajemy przyprawy i 2 łyżki creme fine. I gotujemy jeszcze kilka minut na wolnym ogniu.

Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki.

Smacznego!

krem z papryki czerwonej, krem paprykowy


7 Comments

    1. Ania

      W tym kremie główną rolę gra papryka oczywiście. Pomidory z puszki pewnie tak. Ale paprykę jeszcze w puszcze nie spotkałam 😉 Ja proponuję 1/2 puszki pomidorów i ze 3 papryki jak nie więcej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>