Pyszna zupa – krem z papryki i pomidorami, na zimowe dni, rozgrzewająca. Idealna przed daniem głównym. I wcale nie taka trudna w przygotowaniu.
Składniki dla 2 osób:
- 2 duże czerwone papryki
- 2 średnie – małe pomidory
- kostka warzywna
- 1 ząbek czosnku
- po szczypcie: imbiru mielonego, kminu rzymskiego, tymianku, oregano i cukru oraz pieprzu
- śmietana lub creme fine
- natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
W garnku gotujemy wodę, ok 1 litra. Do gotującej się wrzucamy kostkę warzywną, pokrojoną paprykę i pomidory (bez skórek) oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy warzywa do miękkości.
Odstawiamy do ostygnięcia i miksujemy. Dodajemy przyprawy i 2 łyżki creme fine. I gotujemy jeszcze kilka minut na wolnym ogniu.
Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki.
Smacznego!
taki ognisty kolor, wspaniałe rozgrzanie gwarantowane ;]
piekny kolor je sie oczami 🙂
ale smakowicie wygląda !
Myślisz, że z puszkowych będzie tak samo dobra czy muszą być świeże ta papryka i pomidory :/p Mam spory zapas a rozgrzewającą zupę chętnie bym zjadła 😀
W tym kremie główną rolę gra papryka oczywiście. Pomidory z puszki pewnie tak. Ale paprykę jeszcze w puszcze nie spotkałam 😉 Ja proponuję 1/2 puszki pomidorów i ze 3 papryki jak nie więcej.
Oj ten kolor taki ognisty i zarazem smakowicie kuszacy. Idealne połączenie na zimowe wieczory 😉
Polecam spróbować, u mnie będzie gościł częściej 🙂