Nie ma co, Święta zbliżają się wielkimi krokami. Jedną z moich ulubionych „potraw” wigilijnych jest … kompot z suszu. Ale dziś nie będzie kompotu lecz muffinki z suszonymi morelami.
Składniki:
- garść suszonych moreli
Masa sucha:
- 1 szklanka mąki + 1 łyżka
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
Masa mokra:
- 1/2 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 1 jajko
Przygotowanie:
Piekarniki nastawiamy na 190 st C.
Masę suchą i mokra mieszamy w osobnych miskach i później ciasto łączmy ze sobą. Wypełniamy formę do muffinek do 2/3 wysokości i wtykamy morele pokrojone w wąskie paseczki. Pieczemy ok 15 – 20 minut do „suchego patyczka” .
Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem.
A u mnie tyle moreli leży, tanio kupionych na allegro… Dziękuję za inspirację!
są piękne. małe słodkości.
bardzo lubię dodatek suszonych moreli do wypieków 🙂