Palmiery z cynamonem

Palmiery z cynamonem

  • 6 grudnia 2010

Przepis na palmiery znalazłam u dorotus76 i od razu postanowiłam, że sama wypróbuję takie ciasteczka z ciasta francuskiego. Z dodatkiem cynamonu smakują cudnie a w całym mieszkaniu pachnie bosko. Zachęcam do ich przygotowania bo są szybkie i smaczne. 

Palmiery z cynamonem przepis:

  • ciasto francuskie (u mnie 275 g)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier kryształ do posypania (biały)

Przygotowanie:

Ciasto rozkładam na blacie, posypanym mąką ale niewiele. Cukier puder mieszam z cynamonem. Mieszankę rozprowadzam na ciasto ale nie wszystko.

Końce składam do środka aby się spotkały w połowie. Dalej resztę mieszanki rozprowadzam na ciasto i składam jeszcze raz do środka. I jeszcze raz. Następnie kroję w ok 8 mm plastry, ważne aby były w miarę równe.

Układam na blaszce ale w odstępach ok 4 cm od siebie. Można lekko posypać białym cukrem.

Piekę ok 15 minut w 190 st C w piecyku gazowym. Wiele przepisów podaje 200 st C.

W połowie pieczenia przewracamy na drugą stronę. Pieczemy aż się zarumienią.

składanie palmierów

palmiery z cynamonem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *