Placki ziemniaczane z papryką

Placki ziemniaczane z papryką

  • 17 grudnia 2010

Pyszne placuszki ziemniaczane dodatkowo z czerwoną papryką, doskonała propozycja na obiad czy wczesną kolację. Polane śmietaną są bardzo syte. Oczywiście można też je podać z sosem pieczeniowym z mięsem. 

Składniki dla 2 osób:

  • 4 – 5 dużych ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 papryczki chili
  • sól, pieprz, ostra papryka,
  • suszona natka pietruszki
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Obrane ziemniaki, cebulę i paprykę ścieramy na tarce. Chili drobno siekamy. Doprawiamy solą pieprzem i natką pietruszki. W misce mieszamy składniki z mąkami. Wbijamy jajko. Masę dobrze mieszamy.

Smażymy na rozgrzanym oleju. Placki nie powinny być za grube ponieważ będą w środku surowe. Smażymy na złoty kolor, jasny brązowy, żeby tylko się nie przypaliły.

Z patelni przekładamy na papierowe ręczniki żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Smacznego!

1 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *