Pyszne placuszki ziemniaczane dodatkowo z czerwoną papryką, doskonała propozycja na obiad czy wczesną kolację. Polane śmietaną są bardzo syte. Oczywiście można też je podać z sosem pieczeniowym z mięsem.
Składniki dla 2 osób:
- 4 – 5 dużych ziemniaków
- 1 średnia cebula
- 1 czerwona papryka
- 1/2 papryczki chili
- sól, pieprz, ostra papryka,
- suszona natka pietruszki
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki, cebulę i paprykę ścieramy na tarce. Chili drobno siekamy. Doprawiamy solą pieprzem i natką pietruszki. W misce mieszamy składniki z mąkami. Wbijamy jajko. Masę dobrze mieszamy.
Smażymy na rozgrzanym oleju. Placki nie powinny być za grube ponieważ będą w środku surowe. Smażymy na złoty kolor, jasny brązowy, żeby tylko się nie przypaliły.
Z patelni przekładamy na papierowe ręczniki żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
jak ciekawie się zapowiada. takie połączenie smaków musi być pyszne i co najważniejsze wyraziste, a to bardzo lubię;)