Pierwsze doświadczenie z sosem musztardowym miałam jakiś czas temu w pewnej restauracji, wrażenia na mnie nie zrobił. Ale dziś zajadałam się jajkami polanymi tym sosem. Sos musztardowy doskonale pasuje również do jajek z ziemniakami. Na pewno posmakuje wegetarianom.
Składniki:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki mleka
- 3 czubate łyżeczki musztardy Dijon
- jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie:
W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i energicznie wymieszać rózgą. Zarumienić. Dodać wodę i mleko, gotować na małym gazie do zagęszczenia. Dodać musztardę stopniowo i sprawdzać czy nam odpowiada smak. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Można podać do jajek lub jajek i ziemniaków jak samodzielne danie. Alternatywna wersja to sos musztardowy do smażonego tofu.
Smacznego!
Ale jaja!
bardzo lubię jajka w sosie musztardowym 🙂
Uwielbiam jajka w sosie musztardowym!
Przepis doskonały 🙂 właśnie zrobiłam sosik z drobnymi zmianami: zamiast wody dałam rosołek z kostki rosołowej (na pół szklanki wody pół kostki rosołowej knorr), a zamiast musztardy Dijon dodałam klasycznej stołowej z Roleski. Wyszło znakomicie. Za chwilę mąż wraca z pracy ;] ucieszy się 🙂
Przepis wyborny, właśnie czegoś takiego potrzebowałam.
Wyborny smak z mojego dzieciństwa…
Ach, to były piękne kolorowe lata 🙂
super przepis tego szukałem 😀
pycha polecam
Pingback: Anonim
Dla podkreślenia smaku polecam nieco soku z cytryny 😉